Odpowiednia sylwetka i zdrowie gwarantują lepsze osiągnięcia w każdej dyscyplinie sportowej – także w golfie. Nie jest chyba przypadkiem, że najlepszy gracz ostatnich lat Tiger Woods spędził tysiące godzin w siłowni, doprowadzając swoje ciało do odpowiedniego stanu. Nie inaczej było ze Szwedką Anniką Sorensen – jedną z najlepszych damskich zawodniczek golfowych na świecie.
Era hamburgerów i frytek to przeszłość. Od jakiegoś czasu gracze zauważyli korzyści, jakie płyną z dbania o zdrowie. W golfie każdy drobiazg ma znaczenie, a wzmacniając możliwości naszego organizmu, wzmacniamy nasz potencjał w grze.
Prezentujemy dietę wpływającą na lepszą grę, opracowaną przez zawodowego dietetyka i polecaną przez profesjonalnego gracza PGA – Chrisa Jenkinsa:
Przed rozpoczęciem gry…
Zanim rozpoczniemy nasz długi dzień na polu golfowym, powinniśmy zjeść posiłek z niskim indeksem glikemicznym. Odpowiednie są: owoce, nabiał, orzechy, fasolka lub soczewica.
Regularne posiłki
Pamiętajmy, że co dwie godziny należy coś zjeść, najlepszym rozwiązaniem jest zabrać ze sobą paczkę orzeszków lub rodzynków. To zaopatrzy nas w niezbędną energię.
Odpowiednie nawodnienie
Należy dużo pić, najlepiej korzystać z napojów izotonicznych, które zawierają witaminy, węglowodany i elektrolity (sód, potas, wapń, magnez).
W trakcie gry
W trakcie przerwy na posiłek dobrze jest zjeść danie obfite w węglowodany i proteiny. Świetnym rozwiązaniem jest kurczak w kanapce bądź z ziemniakami. W przypadku dużego wysiłku fizycznego, można spróbować też płatków owsianych, jajek, bananów czy suszonego mięsa.
Unikamy…
Chyba nikogo nie powinno dziwić, że chcąc zadbać o odpowiednią dietę, należy jak najbardziej ograniczyć spożycie alkoholu i słodyczy. Jeśli już koniecznie musimy kupić coś słodkiego, to najlepiej batonik zbożowy, który jest stosunkowo mało kaloryczny i całkiem zdrowy.
Dawid Reps
grawgolfa.pl
Comments are closed.